mauritius
Nomad

Tot ce trebuie să știi despre o vacanță în Mauritius

Mark Twain spunea că Dumnezeu a creat întâi Mauritius, iar abia apoi Raiul. Total de acord! Ce se poate găsi pe această micuţă insulă situată în mijlocul oceanului Indian? Ape turcoaz, plaje cu nisip alb, fructe tropicale absolut delicioase, linişte şi zâmbete la tot pasul, drumuri care şerpuiesc lin printre palmieri şi plantaţii de ceai, o mulţime de munţi şi cascade de o frumuseţe deosebită. Mauritius are atât de multe de oferit, incar dacă ajungeţi acolo, ar fi păcat să o vedeţi doar de pe şezlongul din fata resortului.

Ce trebuie să ai în vedere dacă plănuieşti o vacanţă în Mauritius

Mauritius – dincolo de resorturi de lux şi plaje de poveste

Nu îţi închipui că Mauritius este o insulă înţesată de plaje şi nimic altceva. Dimpotrivă, vei întâlni o mulțime de atracţii fabuloase precum: grădina botanică Sir Seewoosagur Ramgoolam, Chamarel Waterfall, Chamarel Seven Coloured Earth, Parcul Naţional Black River Gorges, Le Morne, Casela NatureParks, sau la La Vallée des Couleurs. Şi spun sincer, ţi se va părea că 2 săptămâni sunt insuficiente pentru a explora cap-coadă toată insula.

Cea mai autentică varianta de a vedea insula rămâne transportul în comun, însă autobuzele sunt vechi şi dărăpănate, iar şoferii conduc destul de agresiv, aşa că o opţiune mai bună este închirierea unei maşini. Preţul unui bilet de autobuz este cam 34 MUR (aprox 1USD). Dacă nu ai în vedere niciuna din aceste variante, ţine cont de faptul că nu te vei descurca fără maşină, pentru că străzile nu prea au trotuare.

Trebuie să spargi banca pentru a merge în Mauritius?

Multă lume când aude de Mauritius are această impresie. Desigur, trebuie să te aştepţi că vei scoate mai mult din buzunar comparativ cu o vacanţă în Grecia, însă experienta îşi merită toţi banii. Biletele de avion sunt cele mai costisitoare. În mod normal, fără promoţii, preţurile se învârt undeva între 650-800 euro/persoană.

Pe insula poţi alege să te deplasezi cu taxiul sau poţi închiria maşina. Recomand varianta a doua, pentru că oferă mai multă flexibilitate. Poţi găsi diverse site-uri care închiriază maşini, însă majoritatea îşi cer să plăteşti o sumă frumuşică şi pentru asigurare, suma pe care o returnează la final, dacă totul este în regulă cu maşina.

Varianta mai bună este să mergi la agenţiile locale sau să vorbeşti cu cei de la cazare să îţi recomande pe cineva, pentru că majoritatea au cunoștiinte. Diferenţa între ce am găsit pe net şi ce am găsit la faţa locului era de vreo 300MUR/zi (cam 8 USD). Am închiriat maşina cu 900MUR/zi (25USD/zi), preţ foarte bun. Maşina a fost aproape nou nouţă şi nici nu a trebuit să plătim garanţie. Ţine cont de faptul că acolo se conduce pe partea stângă, însă drumurile sunt foarte bune. Traficul este mai haotic doar în zona capitalei – Port Louis, şi în weekend. Atenţie şi la motociclişti care de multe ori apar out of nowhere.

În ceea ce priveşte cazarea, opţiunile sunt nelimitate. Poţi găsi apartamente şi bungalowuri la preţuri accesibile, la fel cum poţi găsi şi resorturi pentru care să plăteşti 600euro/noapte, în funcţie de preferinţe. Dacă nu vrei să petreci tot concediul la resort şi nu îţi doreşti să te trezeşti direct cu micul dejun servit într-o infinity pool impresionantă, la aprox 700 USD pe toată perioada concediului vei putea alege dintr-o gamă variată de apartamente cochete, perfecte pentru cupluri.

Noi ne-am închiriat un apartament chiar lângă plaja din Pereybere, locaţia perfectă, pentru că, deşi mai micuţă, plaja de acolo pot spune că este cea mai frumoasă plajă din câte am văzut pe insulă, cu nisip foarte fin şi o apă superbă, fără valuri.

Mâncarea locală este delicioasă. Printre preparatele care ne-au impresionat cel mai mult au fost: peştele cu curry şi delicioasele samosas (un fel de produse de patiserie cu umplutură de pește sau brânză, originare din India). Neapărat trebuie încercat ananasul – cel mai dulce şi aromat din câţi am încercat. De neratat este şi pizzeria Luigi’s din Grand Baie unde au mâncare foarte bună şi servicii de înaltă calitate – acolo am mâncat una dintre cele mai bune pizza ever! Prețurile la restaurant sunt cam ca la noi!

O experienţă foarte frumoasă a fost excursia la Ile au Cerfs cu catamaranul. am plătit aproximativ 70 euro/2 persoane pentru pick-up de la cazare, o zi de plimbare cu catamaranul către Ile au Cerfs, prânz inclus, mai exact grătar la bord (pui, pește, garnituri, banane la grătar), băutură la discreţie, vizită la o cascadă şi retur la cazare. Pe insula am petrecut cam 1 oră şi ceva timp în care am putut explora în mare împrejurimile.

Alte cheltuieli: intrările la obiective turistice şi diverse activităţi pe insulă.

În rest, preţurile sunt cam ca la noi.

Ce mi-a plăcut foarte mult în Mauritius a fost căldura oamenilor. Pe lângă multitudinea de calităţi greu de egalat, în cele 10 zile petrecute aici am avut oportunitatea de a întâlni nişte oameni foarte primitori. Chiar din momentul în care am ajuns la apartament, am fost întâmpinaţi cu câteva gustărici tradiţionale, printre care nişte chiftele cu chilly interesante, samosas, şi nelipsitul ceai de ghimbir cu lapte. Un mare plus: pe nicio plajă nu am fost agasaţi să cumpărăm diverse produse sau excursii.

Unde să stai în Mauritius şi în ce perioadă să mergi acolo?

Mauritius se caracterizează prin două anotimpuri, şi anume: vara fierbinte şi umedă şi iarna caldă şi blândă. Noi am mers la începutul lunii octombrie. Temperaturile au fost perfecte, cam 27 grade pe toată perioada. Deja în noiembrie – martie temperaturile devin de nesuportat. Se poate întâmpla ca ploile să fie la ordinea zilei, însă nu durează mai mult de câteva minute, deci nu este motiv de îngrijorare.

Intensitatea vântului este un factor de luat în calcul. Dacă în partea de nord unde am stat, nu bătea mai deloc vântul, în partea de sud-est vântul sufla cu foarte mare putere, iar valurile oceanului erau mai mari şi mai agitate.

Sezonul ciclonilor este noiembrie-aprilie, perioadă în care umiditatea este mult mai ridicată, iar indicele de confort termic foarte scăzut. Sezonul anticiclonilor este în mai-septembrie, perioadă în care apar vânturi puternice, ploi şi temperaturi mai scăzute.

Concluzia? Octombrie este fără îndoială luna perfectă pentru a vizita Mauritius.

Vaccinuri

Nu ai nevoie de vaccinuri pentru a merge în Mauritius şi nici nu există riscul de îmbolnăvire de febră galbenă sau alte boli specifice continentului african. Totuşi, în avion, înainte de aterizare ţi se va da un formular în care să scrii ce țări ai vizitat în ultima vreme şi dacă suferi de vreo boală, formular pe care îl vei preda la controlul paşapoartelor în aeroport.

De spray pentru ţânţari nu am avut nevoie pe perioada șederii.

Moneda

Moneda naţională în Mauritius este rupia mauritiană, însă la fel de uşor se poate plăti şi în euro sau dolari (am remarcat că se preferă mai mult dolarul). În Grand Baie am găsit un schimb valutar foarte avantajos. Evitaţi hotelurile şi băncile pentru că au rate de schimb mai puţin avantajoase.

1 RON = 8.4807168 MUR

1 USD = 36.3490967 MUR

Drumul până acolo este destul de greu, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare. Drumul în sine, cu avionul, a fost de 12 ore, însă cu tot cu aşteptarea din aeroporturi şi drumul cu maşina până la cazare, am ajuns undeva la 26-27 ore. Am ales ruta Belgrad-Dubai-Mauritius.

Pentru noi, Mauritius a fost o adevărată surpriză. Cu siguranță o să revenim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *