Diverse

Idei pentru organizarea camerei copilului

Camera copilului reprezintă un loc special în care imaginaţia micuţilor se dezlănţuie, motiv pentru care trebuie să te gândești bine atunci când vine vorba de amenajarea acesteia, pentru ca toate lucrurile să fie puse în ordine.

Pinterest-ul este plin de idei însă, în realitate, amenajarea unei camere pentru copii poate fi o adevărată provocare, deoarece îți poți da seama că nu toate lucrurile drăguţe pe care le vezi pe internet sunt potrivite, iar unele dintre ele pot reprezenta chiar pericole pentru cei mici.

Iată câteva idei practice care te pot îndruma în această aventură, pe cât de palpitantă, pe atat de serioasă.

Siguranţa şi confortul primează

Camera copilului trebuie să fie un loc sigur, deoarece ştim câte năzbâtii pot face cei mici.

Instalează sisteme de siguranţă pentru prize, pat, uşi şi ferestre şi încearcă să montezi proiecţii pentru colţurile mobilierului, în caz că acestea nu sunt rotunjite.

De asemenea, mai multe surse de lumină artificială nu îşi au locul, pentru camera micuţilor fiind suficient un singur corp de iluminat şi o veioză sau lampa de veghe.

În ceea ce priveşte confortul, sfatul meu este să se opteze pentru un pat confortabil, de tipul celor Montessori, fiind esenţial pentru un somn liniştit şi odihnitor. Îmi place foarte mult că pe pătuțurile de acest gen poți instala ghirlande luminoase, care aduc un plus de magie camerei.

Salteaua patului trebuie să fie rezistentă şi calitativă, mai ales pentru că la un moment dat copilul va descoperi plăcerea săritului în pat.

Pentru un plus de confort trebuie să alegi culori liniştitoare şi camera să fie organizată într-un stil cât mai minimalist, pentru a nu încărca inutil spaţiul. De exemplu, dacă optezi pentru nuanţe nude, există tot felul de trucuri pe care le poţi folosi pentru a aduce note de culoare, cum ar fi: amplasarea un fotoliu bebe colorat şi cu un design amuzant, un covor cu un model adorabil (în formă de norișori, pisicuțe, etc), o lenjerie de pat în nuanţele preferate ale copilului, un raft pe care copilul să îşi pună organizat cărţile sau jocurile preferate, precum Activity, Catan, iar exemplele pot continua la nesfârșit.

Paleta de culori

Există anumite culori care dau o stare de linişte şi de bună dispoziţie.

Nu este o idee bună să vopseşti camera copilului în nuanţe vibrante, deoarece poate încărca foarte mult atmosfera.

Dacă îţi doreşti culoare, poţi alege să vopseşti un sigur perete în cameră, iar restul pereților să îi faci în nuanţe de alb sau bej.

O paletă neutră este mult mai ofertantă, deoarece îţi oferă posibilitatea de a aduce în camera copilului tot felul de obiecte, accesorii colorate, fără să încarci mult. Vei putea alege draperii colorate, covoare cu imprimeuri vesele, poţi chiar să faci un colţ în cameră în care să incluzi proiectele DIY ale copilului.

De asemenea, dacă totuşi vrei să mizezi pe culoare, alege pastelurile: albastru sau verde pal, liliachiu sau roz pudră sunt nuanţe cu care nu vei da greş.

Covorul – un element esenţial

Când copiii încep să desfăşoare diverse activităţi, precum pictatul, coloratul, jocul cu plastilina sau cu spumă modelatoare, vei vrea să ai pe jos un covor, pentru a nu compromite parchetul.
Totuşi, NU alege un covor alb, pentru că ştim că nu va sfârşi bine. În schimb, optează pentru modele colorate sau cu diverse imprimeuri. Imprimeul poate să fie dintr-o paletă cromatică liniştitoare şi atractivă.

De asemenea, optează pentru un covor care se curăţa uşor – în acest sens, cele mai recomandate sunt cele realizate din fibre de poliamidă sau polipropilenă.

Organizatoarele de jucării

De-a lungul timpului se strâng foarte multe jucării, deoarece tentaţia de a cumpăra tot ce e mai nou şi drăguţ pentru copil este foarte mare, motiv pentru care un organizator de jucării este binevenit în camera copilului. Pe piaţă există o mulţime de modele, aşa că nu trebuie să îţi faci griji că nu vei găsi ceva care să se potrivească cu decorul camerei.

Iar în ceea ce privește depozitarea jucăriilor de exterior – de exemplu, role copii, trotinete, skateboard-uri, acestea își au locul în garaj sau în debara, pentru a nu aglomera inutil camera copilului.

Pe scurt, ideea de bază este: nu te complica inutil, deoarece foarte multe din piesele de mobilier şi decoraţiunile pe care le vedem peste tot în online nu sunt neapărat necesare pentru camera unui copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *