Lifestyle & Beauty

De ce să alegi produse cruelty-free

Pe piaţă întâlnim o gamă variată de produse cosmetice, foarte multe dintre ele promiţând marea cu sarea. De la blush-uri şi iluminatoare care ne promit că vom fi în lumina reflectoarelor odata ce le folosim, până la rimeluri despre care se spune că pot înlocui cu succes extensiile de gene – toate acestea ne determină să cumpărăm tot mai mult, în goana de a arăta mereu perfect.

Totuşi, cred că este foarte important să facem alegeri conştiente. De foarte multe ori nu ne gândim ce stă în spatele produselor pe care le alegem. Trebuie să fim conştienţi de faptul că în laboratoarele cosmetice, sute de milioane de animale sunt supuse diferitelor teste, majoritatea inumane. Câini, pisici, iepuri, maimuţe, broaşte, şobolani sunt animale sacrificate în numele frumuseţii. Tocmai de aceea cred că fiecare dintre noi am putea face o schimbare şi ar trebui să încercăm să alegem pe cât posibil produse cruelty-free, adică netestate pe animale.

Chiar dacă poate fi dificil să faci anumite compromisuri cu privire la produsele de skincare, spre exemplu o cremă de faţă cu care ai obţinut cele mai bune rezultate, însă nu i-ai găsit înlocuitor, cu siguranţă pentru produsele de make-up (rimeluri, rujuri, fonduri de ten) vei găsi o mulţime de alternative cruelty-free de care vei fi mulţumită. Ideea este că orice schimbare, oricât de mică, poate să ducă la schimbări mult mai mari. Dacă tot mai multe persoane ar alege astfel de produse, sunt convinsă că am contribui la reducerea şi poate într-un final, la oprirea cruzimii extreme cu care sunt tratate animalele folosite pentru teste.

O clasificare a companiilor cosmetice

Companii care fac teste pe animale
Companii care nu fac teste în ţara de origine, însă care sunt prezente pe piața din China – asta înseamnă că respectivele companii acceptă ca produsele lor să fie testate (includem aici: L’Oreal, Avon, Yves Rocher şi multe altele)
Companii care nu fac teste pe animale şi nu sunt prezente pe piața din China, dar fac parte dintr-un grup care este cruelty-free (spre exemplu Deciem, compania cu cel mai popular brand al momentului – The Ordinary este deţinută de L’oreal, însă îşi păstrează statutul de cruelty-free)
Companii cruelty free – companii care NU fac teste pe animale, NU sunt prezente în China şi refuză accesul pe piaţa din China din acest motiv.

Cum aflu dacă un produs este sau nu testat pe animale?

Foarte multe dintre produsele cruelty-free sunt certificate Leaping Bunny sau PETA. Informaţia o putem găsi pe eticheta produselor – un logo care reprezintă imaginea unui iepuraş, însoţit de mesajul ”Acest produs nu este testat pe animale”. Pentru că există şi companii care nu îşi iau toate certificările, se poate verifica dacă produsele promovare sunt cruelty-free fie pe site-urile companiilor, fie pe site-uri precum: PETA, Leaping Bunny, crueltyfreekitty.com, crueltyfreeinternational.org sau logicalharmony.net.

Vegan înseamnă şi cruelty-free?

NU! Cruelty-free înseamnă că produsul final nu a fost testat pe animale, însă poate conţine în compoziţie ingrediente de origine animală (miere, lapte etc). Vegan înseamnă că în produsul respectiv nu se regăseşte niciun ingredient de origine animală. Ţine cont de faptul că un produs vegan nu este neapărat şi cruelty-free, mai ales dacă produsul intră pe o piaţă a cărei legislaţie cere testarea pe animale.

Cât de sigure sunt produsele netestate pe animale?

Datorită testelor realizate în laboratoare de foarte mulți ani, s-a dovedit faptul că foarte multe ingrediente sunt sigure. Companiile care realizează produse cruelty-free se bazează doar pe ingrediente testate în prealabil, care nu au efecte secundare. În plus, pentru a scoate un produs pe piaţa este nevoie de aprobări şi certificări, motiv pentru care respectivele companii nu au cum să vândă produse care nu sunt sigure.

De ce să aleg cruelty-free?

  • Utilizarea animalelor pentru experimente nu implică doar folosirea unor cuști mici și condiții inumane. Animalele sunt supuse unor teste de-a dreptul barbare. Sunt torturate, condamnate, orbite și, în cele din urmă, ucise. În esență, animalele sunt crescute pentru a duce o viaţă plină de teamă şi suferinţă.
  • Pentru a-și crea produsele, companiile pot alege dintr-o listă de peste 7.000 de ingrediente care s-au dovedit deja sigure. Acest lucru dovedește că nu trebuie să testeze mai multe ingrediente pe animale. Singurele companii care aleg să facă teste pe animale o fac pentru că vor să vină cu ingrediente noi, inovatoare, care să le crească profiturile.
  • Susținând companiile cruelty-free în locul celor care aleg să testeze pe animale, vei trimite întregii industrii un mesaj în singura limbă pe care o vorbesc: banii. Dacă suficient de mulți consumatori boicotează companiile care testează pe animale, putem face în cele din urmă o schimbare și influenţa mai multe companii să elimine testarea pe animale.
  • Alegerea produselor cruelty-free reprezintă o metodă excelentă de a trece la o abordare minimalista. Pentru că alegem conştient vom cumpăra mai puţine produse (doar cele de care avem nevoie), cee ace duce şi la o mai mică risipă de resurse.
  • Trecerea la produsele cosmetice cruelty free ne determină să alegem, implicit, produse mai sănătoase. O mulţime de branduri promovează produse pline de substanțe chimice dure sau toxice care nu fac nimic bun pentru corpul noastru. Utilizarea de loțiuni pline de parabeni, parfum și substanțe chimice nocive poate duce în timp, la apariția unor probleme de natură estetică.
  • Există o mulţime de branduri care promovează produse cruelty free, ceea ce înseamnă alegerile nu ne sunt limitate.
În această epocă a tehnologiei avansate în care trăim, cu siguranţă pot exista alternative moderne care să înlocuiască testarea pe animale, spre exemplu testarea în vitro. În plus, de-a lungul timpului s-a dovedit că nici măcar testele făcute pe animale nu sunt foarte precise, deoarece pielea animalelor nu are aceleaşi caracteristici cu pielea noastră. Animalele sunt folosite doar pentru că sunt mai “accesibile”, ceea ce este lipsit de etică. Concluzia? Testele pe animale sunt inutile!

 

Companii/ Branduri care NU testează pe animale

 

Companii/ Branduri care testează pe animale

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *