Nomad

Alanya – Oraşul lui Aladin

De 4 ori mai mare decât România, ca să vezi Turcia ţi-ar trebui cel mai probabil un an întreg. Însă, pentru că de mică am fost înnebunită după desenele animate “Aladin şi lampa fermecată”, anul acesta am ales doar un mic colţişor de poveste din Turcia, şi anume – Oraşul lui Aladin.

La doar 2 ore depărtare de Antalya pătrundem în Alanya, un oraş care ne întâmpină cu superbi leandrii roz în floare şi o mulţime de palmieri –“-chiar mai bine decât mă aşteptam, mi-am zis”. Oraşul este, de asemenea, înconjurat de plantaţii de bananieri, livezi întregi de rodii şi, desigur, mandarini, portocali şi trandafiri japonezi.

Vechea cetate a Alanyei se ridică cu câteva sute de metri deasupra mării, fiind de-a dreptul fascinantă. Aici, am aflat de la ghidul nostru Izmail că în trecut cetatea era de fapt o închisoare, iar prizonierilor care reuşeau să arunce o piatră în mare fără să se lovească de stânci, le era promisă libertatea – cam greu, având în vedere că în zonă sunt o mulţime de stânci, iar distanţa este considerabilă. Deznodământul? Nimeni nu a reuşit.

Tot aici întâlnim şi plaja Cleopatrei, o minunăţie în adevăratul sens al cuvântului, despre care se spune că a reprezentat darul de nuntă al lui Marc Antoniu pentru Cleopatra. Nu am rezistat şi am poposit puțin pentru a admira Marea Mediterană în toată splendoarea ei.

Ce ar mai fi de văzut în Alanya: turnul Roşu, folosit în scopuri militare de-a lungul multor secole, peştera Piraţilor – un loc plin de legende, peştera Îndrăgostiţilor, peştera Damlatas, munţii Taurus şi câteva moschei.

După această întâlnire cu istoria, cum am fi putut să ne încheiem altfel seara, decât cu o cină delicioasă pe râul Dim.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *